Branteviksill
Du behöver
1 kg färska sillfiléer (strömming)
Lag
1 dl ättika, 12%
6 dl vatten
0,5 dl salt
Dessutom
4 dl socker
2 hackade gula lökar
2 hackade röda lökar
3 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippa hackad dill
Gör så här
Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.
Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag.
Kommentera