Trattkantarellsås
250 g trattkantareller
1 schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk koncentrerad viltfond (gärna med kantareller)
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
Ansa och dela trattkantarellerna genom att dra isär dem i hatten. Skala och skiva löken. Fräs svamp och lök mjuka i en kastrull.
Tillsätt vetemjöl och rör om. Späd med viltfond, vatten och grädde efter hand tills såsen tjocknar.
Rör om hela tiden så att såsen blir slät. Låt såsen sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar
Dansk rödkål
1 strödkålshuvud, 1-1 1/2 kg
0.5 literkonc svartvinbärssaft
0.5 tsk ättiksprit
Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet.
Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen.
Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft och ättika.
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills all kål är jämnfärgad och genommjuk. Rör om då och då.
Rödkål är tradition på danska julbord, men passar utmärkt till alla sorters kött och fågel.
Kommentera