Köttfärssås
En bra köttfärssås kräver sin koktid. Den behöver koka länge för att helt utvecklas i smaken samt för att få bort den råa tonen på köttfärsen. Köttfärsen blir även en del av såsen istället för att vara köttfärs i tomatsås.
1 kg nötfärs
2 st gul lök tärnad
1 hel vitlök (solo) tärnad
3st rivna morötter
2 msk vetemjöl
1 L vatten
½ flaska rödvin
2 burkar krossade tomater (MUTTI)
½ tub tomatpuré
0,5 dl kalvfond
färsk timjan
Cayennepeppar
Paprikapulver
Salt/vitpeppar
färsk basilika
Bryn färsen i en stekpanna samtidigt som du fräser lök, vitlök och morot i en stor kastrull. Ta i färsen i kastrullen och ta i tomatpuré och låt den fräsa med ett tag. Strö över vetemjölet och tillsätt vatten, vin, och krossade tomater och rör om. Ta i kalvfond och salt och vitpeppar samt paprikapulver, timjan och cayenne. Låt såsen puttra i minst 2 timmar, gärna längre om du har möjlighet. Späd med vatten emellanåt om det behövs. Mot slutet smakar du upp med salt/vitpeppar samt tar i strimlad färsk basilika.
Kommentera