Ingredienser
- Ca: 1 kg lutfisk, gärna skinnfri
- 2 tsk salt
- Senapssås
- 6 dl mjölk, 3%
- Ca: 1-2 dl lutfiskspad
- 40 g smör
- Vitpeppar, efter smak
- Socker, efter smak
- Några stänk mald kryddpeppar
- 4-5 msk stark julsenap grovmalen
- Ca: 4-5 msk vetemjöl, till redningen
- Ca: 1-1½ dl mjölk, till redningen
- Lägg lutfisken i blöt i rikligt med kallt vatten. Låt stå kallt i cirka 24 timmar!
- Skölj av och lägg lutfisken i en ugnsfast form. Salta
- . Täck med folie och sätt in den i 200 g värmes ugn i cirka 45-50 minuter.
- Senapssås: Häll mjölken och lutfiskspadet i en gryta. Låt det koka upp. Under tiden, vispa ihop mjöl och mjölk till redningen. Häll redningen under vispning ner i i mjölk och lutfiskspadet. Späd med mer vätska (mjölk eller lutfiskspad) om det behövs. Lägg i senapen och smaka av med mer senap, salt, socker och peppar efter egen smak.
- Servera nykokt potatis och rivna morötter eller gröna ärtor till. Smaklig spis!
Kommentera