Bräckt kassler
Skär kasslern i cirka 1 cm tjocka skivor.
Vänd dom i vetemjöl. Stek dem som hastigast i lite fett på ganska hög värme, högst 1 minut på varje sida.
Kantarellsås
2.5 dl grädde
2.5 dl mjölk
1 msk soja
0.5 tsk salt
ev. 0.5 krm finmalen vitpeppar
2.5 msk vetemjöl
0.5 dl vatten
Rensa svampen. Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter.
Lägg kantarellerna i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i kantarellerna som börjar sippra ut. Om det bränner fast på botten av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked matolja eller smör eller en matsked vatten.
När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit betydligt mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut. När det blivit en del vätska på botten av kastrullen så kan man höja till medelhög värme. Låt det mesta av vätskan koka bort. Det tar ca 5 min.
Häll på grädde, mjölk, soja, salt och vitpeppar. Vispa och låt koka upp och sänk värmen och låt småkoka ca 3 min.
Gör en toppredning så här: Blanda ut mjölet med hälften av vattnet i en liten skål. Blanda ner resten av vattnet. Vispa ner detta i såsen. Låt småkoka ca 3 min.
Späd med mjölk eller vatten ifall du tycker såsen är för tjock. Smaka av med salt.
Om du använder kantareller på burk:
Lägg mjölet i en kastrull. Vispa ut det med lite av grädden och späd vartefter med grädden så det blir en jämn och klumpfri blandning. Låt koka upp. Tillsätt kryddorna och kantarellerna. Sänk värmen och låt puttra några minuter. Smaka av med kryddorna. Späd med mjölk eller vatten ifall du tycker såsen är för tjock.
Kommentera